Стопама Вука Караџића – подсетник

Да се подсетимо културно-ангажованог рада неких ранијих генерација наших ученика у Лопушњи.
Власотиначки билтен „Наше Власотинце“

Идући стопама Вука Караџића, сакупљача народних умотворина и фолклорног блага српског народа, ученици ОШ „25.мај“ из села Доња Лопушња у власотиначкој општини, такође су се бавили сакупљачком делатношћу. За пет година рада на овом терену, упознала сам не само ученике, већ и њихов говор, глас и поруку, дух и културу, све оно што их окружује, што је око њих и у њима. Закључак је да од свега на свету више воле причу, казивање, анегдоту, смешну згоду или фантастичну причу из свог краја. Многи наши разговори почињу са: „Моја бака/мама/стрина каже…“, а онда причи уопште и нема краја.

Млади наши вуковци-основци питали су своје старе из малог брдско-планинског села на југоистоку Србије о народним клетвама, пословицама, изрекама, здравицамa и басмама (бајалицама)… по чему је овај крај нарочито познат.
А у чему је уосталом ова наша земља богата, ако није богата живом речју, анегдотом и домишљатом причом која вечито живи у нама, преноси се с колена на колено и постаје део нас самих и нашег националног идентитета. Богата је још и младим, бистрим и отвореним умовима којима и на овај начин (преко богатог фолклора) усађујемо осећање родољубља, традиционализма и националне припадности.
Захваљујемо се часопису власотиначке библиотеке „Наше Власотинце“ којi је објавиo ученичке радове у свом редовном 6/7. броју.